Att ha rätt skor på jobbet är särskilt viktigt då du bär runt på skorna under långa och många dagar. På sikt kan fel skor ge bestående besvär. Det är därför bra att tänka till lite kring vad som är bra skor och kombinera det med trender och modet du gillar. Inte minst i arbetslivet.

 

 

Att stänga in sina fötter en hel arbetsdag är inte särskilt bra eller skönt för den delen. Fötterna mår bra av ventilation. Sandaler är ett exempel på bra arbetsskor. Fothälsa är extremt viktigt som många unga har dålig koll på. Det leder till att fotproblem ökar bland unga. Mycket till följ av skomodets förändring. Trender gör att skor med tjocka och mjuka sulor tillverkas för att möta efterfrågan. Enligt sverigesradio.se gör det skor ostabila eller för tunna och omöjliggör stötdämpning.  Modet med att bära skor utan strumpor är också ett exempel på modeproblem. Strumpor fungerar som skydd i en varm och fuktig skomiljö och kan motverka utbrott av svampinfektioner. Fötter svettas mycket och värme med fukt skapar en optimal miljö för svamp som cafe.se skriver om. Torra, bra och stabila skor är att rekommendera för att minimera riskerna för fotbesvär.

 

Arbetsskor är ett ergonomiskt verktyg för välmående

 

Ergonomi och arbetsställning har funnits med ett tag. Men hur implementerat är det och vad räknar vi in i den kategorin? Arbetsskor har många gånger fallit under kategorin ”utrustning” i fråga om arbetskläder. Till exempel som ergonomiska skyddsskor inom säkerhetsyrken. Men arbetsskor bör vara ett verktyg för god hälsa generellt sett. Detta bör läras ur redan i skolan. Även där sitter och går både studenter och lärare långa dagar. På Ystad gymnasium pratas det om ergonomi och arbetsställning. Fysisk och psykisk arbetsmiljö är återkommande diskussionspunkter under utbildningen som det går att läsa om i ystadsallehanda.se.