Är stil medfött och vad för filmer finns det att se om kända modeikoner? Detta, plus mode, accessoarer samt loppisar att shoppa loss på runt om i Europas storstäder.

Bijouterier teckningVar hittar man egentligen de allra bästa accessoarerna? Det hela handlar om vad man är ute efter.  Accessoarer med retrokänsla går säkerligen utmärkt att finna på någon av alla de coola loppmarknader som finns runt om i Europa under sommartid. Häftiga smycken och piercingar kan du hitta här på Rockflame istället.

I Expressen Allt om resor listas Europas tio bästa loppisar, och det med underlag från resesöksajten Skyscanner. De marknader som toppar listan är:

  • Berlin – Flohmarkt am Arkonaplatz, Tyskland
  • London – Portobello Market, Storbritannien
  • Paris – Marché aux Puces de Saint-Ouen, Frankrike
  • Budapest – Ecseri Piac, Ungern
  • Barcelona – Els Enchants Vells, Spanien
  • Amsterdam – Waterlooplein Market, Nederländerna
  • Milano, Mercatone dell’Antiquariato del Naviglio Grande, Italien
  • Lissabon – Feira da Ladra
  • Madrid – El Rastro, Spanien
  • Aten – Monastiraki, Grekland

Formgivning och design som sticker ut

Herrkläder teckningOm man inte hittar det man vill det man är ute efter finns det dessutom massor med affärer och butiker hemma i Sverige, samt på nätet om inte annat. En svensk tjej som tillverkar unika smycken kan en läsa om i en artikel i tidningen Café. Det är en person som kommer från finansbranschen och som därför är van att i princip varje dag ha på sig skjorta och kavaj, två plagg som kan te sig ganska svåra att göra personliga och intressanta. Men det finns små tricks och mindre accessoarer som gör även dessa ganska formella plagg mer unika. Formgivaren är hemmahörande på Höga kusten, där många runstenar finns. Bland runorna finns det en särskild som proklamerar det kända budskapet ”sluta fundera, agera”, något som inspirerade till runsmyckena. Smycket är en slags minimalistisk detalj som fästs på skjortans översta knapp. Det får helt enkelt en traditionell outfit att sticka ut.

Den som är sugen att plugga exempelvis design, kanske för att jobba inom mode eller kanske med accessoarer som smycken och liknande, gör gott i att ansöka till en konstskola. I Svenska Dagbladet kan en läsa om hur konstskolorna i London är populära att söka till, efter Brexit är de dessutom ännu mer internationella än någonsin. Ska man söka gäller det att göra det i god tid samt att vara beredd på hög konkurrens. Några av de mest populära skolorna är Central Saint Martins, Goldsmiths samt Royal Academy och Royal College of Art.

Filmtips för den som är konst- mode- och designintresserad kan fås genom att läsa denna artikel i Dagens Nyheter. I tidningsartikeln skrivs det om hur aktuella filmer skildrar det som kallas för en medfödda smaken. Alltså att smak inte är något som man kan lära sig utan är något som man är född med, något som blir tydligt när man ser filmerna om de stora modeinpiratörerna och modeskaparna. En sådan person är Iris Apfel, som är 94 år gammal och som vigt sitt liv åt inredning, tyger och mode samt som själv är mannekängen för alla sina excentriska men modiga outfits. Modeikon kan man säga. I filmen Iris kan man följa denna dam närmare inpå. Andra filmer som det tipsas om är ”Yves Saint Laurent” från 2014, om just modeskaparen med samma namn, fast sett genom hans kompanjons ögon.