Nobelfesten stundar och många undrar vad för fantastiska klänningar och accessoarer som en kommer kunna skåda när gästerna anländer till banketten i Blå salen. En som inte kommer till festen eller prisceremonin är dock en av pristagarna, ingen mindre än Bob Dylan. Vad är lämpligt att ha på sig under en fest som denna och vad finns det för något att tänka på kring klädsel?

pexels-photo-122412Den största festen av dem alla är snart här, tyvärr får inte så många tillfälle att gå på den. Det är givetvis Nobelfesten det handlar om. Denna storslagna fest inbjuder akademiker och framstående personligheter från hela världen, bortsett från pristagarna själva. I år är det ingen mindre än Bob Dylan som fått tilldelat Nobelpriset i litteratur, dock kan den gamla legenden inte närvara vid vare sig prisceremonin eller den efterföljande banketten. I en artikel i Svenska Dagbladet kan en läsa att han däremot väntas komma till Stockholm i april nästa år, då hans Nobelföreläsning sker. Han har dock understrukit hur hedrad har känner sig av att få priset tilldelat till sig.

Att en pristagare inte kan resa till Stockholm och ta emot priset är ganska ovanligt, dock sker det ibland om personen är gammal eller helt enkelt ovillig att ta sig till ceremonin. Det är alltså inte exceptionellt. Några som tackade nej till prisceremonin under senare år är bland andra Doris Lessing, Harold Pinter, Alice Munro samt Elfriede Jelinek. Alla dessa angav hälsoskäl som orsak till att de inte kunde komma. Mer om detta kan en läsa om i denna artikel från Svenska Yle.

Vad ha på sig på Nobelfesten?

suit-portrait-preparation-weddingMen om man nu har turen att vara bjuden till Nobelfesten, eller kanske en liknande ståtlig festlighet, vad ska en ha på sig och vad för accessoarer passar till? I modemagasinet Chic är det vid ett sådant tillfälle lämpligast att bära en golvlång klänning i elegant material. Gärna tillsammans med ett par riktigt fina skor och en smakfullt designad väska. Generellt är sagt att en vid riktigt fina tillfällen, till exempel då kungligheter närvarar, ska undvika alltför urringade eller korta klänningar.

Kungligt schema och gotiska klänningar

På Sofia Moore finns massvis av skräddarsydda balklänningar som passar perfekt på en riktigt fin fest, som en bal eller kanske ett bröllop – eller varför inte på själva Nobelfesten? Förra året hyllades bland andra Sara Danius, Svenska Akademiens ständige sekreterare, för sin sidenklänning av den svenska designern Pär Engsheden. Den bedömdes bland annat vara tidlös och lite gotisk. Utländsk toppdesign som många bär på sådana här tillställningar kommer annars ofta från modehus som John Galliano, Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier med flera. Men att välja en svensk stjärndesigner är något som både svenska kungligheter och andra större svenska namn brukar göra, för att just ge dessa uppmärksamhet.

I år meddelar hovet, enligt en artikel i Expressen, att alla kungligheter kommer att närvara vid Nobelfesten 2016. Så här ser schemat ut för de kungliga familjemedlemmarna:

  • Festligheterna börjar den 10 december med prisutdelning i Konserthuset
  • Därefter följer den exklusiva banketten i Blå hallen i Stadshuset
  • Dagen efter bjuder kungen in pristagarna till en traditionsenlig middag på Kungliga slottet