Stil är mer än bara snygga kläder. Det sitter i hur man bär upp sina plagg, med vilket självförtroende man visar och hur det i sig speglar en som person. Vad finns det för modeikoner att inspireras av genom historien?

 

pexels-photo-60228-largeI tidningen Café listas 8 olika filmer om just modeikoner, som i princip alla mode- och stilintresserade borde ta tid att kolla in. För om en inte haft en modeförebild ännu kommer man definitivt att ha en sådan (eller flera) när man sett någon av dessa filmer. Filmerna som det tipsas om i artikeln är Coco avant Chanel, September Issue, Factory Girl, Iris, Yves Saint Laurent, Bill Cunningham New York, Diana Vreeland: The Eye Has to Travel, Dior and I.

Filmerna handlar om olika designers inom mode, men även om rena modeikoner, tidningsredaktörer på modemagasin, IT-girls från mitten av 1960-talet och nyskapande och nytänkande personer som på något sätt gjort avtryck i modevärlden och därmed påverkat människor med form, färg och stil. Det handlar väldigt mycket om att våga gå sin egen väg, att tänka utanför ramarna och hitta sin egen röst i bruset. Stil är alltså väldigt mycket mer än att köpa det senaste modet enligt konstens alla regler, som vi skrivit om här.

Höstens mode

Men för de som ändå är intresserade av vad höstens mode har att bjuda på så är det mycket som är blankt och glänsande på catwalksen just nu. Mycket är metalliskt, koppartonerna är starka och romantiken är på tapeten med fladdriga volanger och ultrafeminina skärningar. Dessutom är tygmateriel som sammet inne, dekadent och lyxigt som det är. Korsetten är häpnadsväckande nog tillbaka för att markera midjor hos kvinnor, som en kommentar till kvinnohistorien eller som ett modernt slags skärp. Stövlar är även de framme på modescenen, gärna höga, snörade varianter med klumpig 70-talsklack eller i mjuk, bohemisk mocka. Överdrivna smycken är inte heller det fel, ju synligare desto bättre. Lekfullt och inspiration från indiankulturen syns på flera modehus. Det får gärna vara asymmetriskt också, en blandning av traditionellt och avantgarde. Oversize är heller inte det fel, gärna när det kommer till jackor och kappor, mjuka sweatshirts, skjortor och byxor. Som slutpunkt är lackat skinn och leopard inne igen. Som sig bör. Läs vidare här.