SkovårdskitJu bättre man tar hand om ett par skor, desto längre håller de. Det gäller inte bara läderskor av lite bättre kvalitet, det gäller även sneakers.

En gång i tiden var skomakaren en person som framför allt tillverkade skor. Idag är det till skomakaren vi går när skorna är trasiga. Men om vi skötte våra fotbeklädnader bättre skulle vi inte behöva gå dit lika ofta, vilket skulle leda till att vi sparade pengar. Dessutom skulle det vara lättare för skomakaren att faktiskt rädda våra skor när något väl går sönder.

Skovård förknippas framför allt med lite dyrare skor i skinn, allra helst mer eller mindre handsydda. Och eftersom de här skorna är dyrast så är det också dem som man sparar mest pengar på att vårda. Men även billigare skor, och sneakers, kan vara värda lite omvårdnad. Om inte annat av ekonomiska skäl.

Hur gör man?

Det första steget man bör ta, om man vill ta bättre hand om sina skor, är att införskaffa ett par bra skoblock. När man kommer hem och tar av sig skorna sätter man i skoblocken, som ska vara i trä. Träet suger upp fukt från skorna, och hjälper dem att behålla sin form. Dessutom är skoblocken ofta gjorda i väldoftande träslag, som ceder, vilket gör att de får skorna att lukta bättre. Välj absolut inte skoblock i plast, då är det bättre att trycka ned tidningspapper i skorna efter användning.

  1. Efter varje användning bör man borsta av skorna med en borste, eller torka av dem med en mjuk trasa. Ungefär en gång om året bör man rengöra skorna ordentligt, med galltvål, sadelsåpa eller speciell skorengöring. En del av dessa produkter ska användas med vatten, en del utan, så det är viktigt att läsa instruktionerna på förpackningen. Efter att skorna rengjorts ska de torka ordentligt, i rumstemperatur. Högre värme torkar ut lädret, och förkortar skornas livslängd.
  2. Om man haft skorna ett tag kan det vara bra att lägga på lite läderbalsam efter att de torkat. Men är skorna nya behövs det inte. Och är de helt nya behöver man inte rengöra dem heller. Däremot rekommenderas att man genomför följande steg även på helt nya skor:
  3. Börja med att lägga på ett lager skokräm. De flesta rekommenderar färgad kräm, eftersom den täcker över märken i lädret bättre än ofärgad. Men har man skor i en originell färg, eller i flera färger, då kan ofärgad kräm ändå vara vet bästa alternativet. Arbeta in en liten mängd skokräm i taget med en bomullstrasa spänd över en eller två fingrar. Glöm inte hälen, plösen och sulkanten. Låt sedan skorna torka i ungefär tio minuter, och borsta dem sedan med skoborste. Är skorna helt nya kan man får upprepa proceduren upp till tre gånger.
  4. Nästa steg är att lägga på ett eller två lager vaxbaserad polish. Ta en liten mängd polish på trasan, doppa den sedan i lite vatten och polera skon med snabba, cirkulära rörelser. Det tar ett tag innan man fått in snitsen, framför allt på helt nya skor, men efter ett tag bildas en glänsande och skyddande yta på skon. Det är det mekaniska arbetet och vattnet som gör det, så ta inte mer polish.

Grattis! Nu har du förhoppningsvis ett par skor som kommer att stå emot smuts och väta bättre. När det väl blir dags att lämna in dem kommer din skomakare att tacka dig.