Att ha rätt skor, eller kanske den trendigaste väskan, är för många essensen av stil. Men vad är egentligen stil? Och hur hittar man sin egen?

stilI Dagens Nyheter kan en läsa att Patti Smith är aktuell med en fotoutställning på Kulturhuset i Stockholm. Är det något som denna artist, författare och konstnär är känd för så är det sin egna stil. Hon är 70 år men fortfarande lika inspirerande för samtida och yngre generationer. Kanske är det för att hon alltid har gått sin egen väg och låtit sin stil genomsyra allt hon gör, vare sig det är låtar, böcker, bilder eller kläderna och frisyren hon har. I dag är hon de glansiga modemagasinens favorit, just för sitt chosefria och egna sätt att klä sig på. Ovårdad säger kanske vissa, men fri, inspirerande och spännande säger många andra.

Men vad är egentligen stil? Är det verkligen sammankopplat med mode eller är det kanske fristående? Oberoende och självständigt skulle nog en hel del vilja hävda att det är. Dåligt och bra, kan det kategoriseras i dessutom. I dagens läge är det inne att vara unik, detta med kläder, färger eller kanske hårets färg. Om man googlar ”frisör stockholm” kan man hitta en hel massa bra frisörer som kan få till det där egna man kanske är ute efter, sin egen röst i vimlet av så många andra.

Att låta någon annan få hjälpa en att hitta stilen

accessoar-va%cc%88skaNär det kommer till kläder kan det vara snäppet svårare att hitta sin egen stil. Men man kan alltid inspireras av andra. Eller låta en personal shopper göra jobbet åt en. I NVP skrivs det om en klädrådgivare, ett yrke som växt en del på senaste tiden eftersom många har brist på både tid och kunskap kring kläder, dessutom kanske många vill ha just inspiration. Här är mer info om just klädrådgivning utifrån artikeln:

  • Det kan vara svårt att hitta sin egen stil eller begripa rådande modenormer, då kan en rådgivare göra under
  • Den vanligaste kunden är en småbarnsmamma som ska tillbaka till jobbet och känner att hon tappat stil och fått en förändrad kropp av graviditeten
  • Det handlar ofta om en nystart i livet, ett nytt jobb eller en skilsmässa
  • Ofta saknar inte kunderna smak men de har ont om tid och tycker det känns mest effektivt att anlita en personal shopper

I dagarna har det varit Fashion Week i Umeå och under denna vecka har kläder bytt ägare, mode och hållbarhet diskuterats samt att Umeåborna har fått försöka hitta sin stil. Det är viktigt, enligt en designer som medverkar på mässan, att man känner sig trygg med vad man har på sig, och att man känner att det är ens stil. Det är ett sätt att visa sig själv, att uttrycka sig på, och att våga ställa sig utanför grupptrycket som finns kring ”hur” man ska se ut. En nyckel är helt enkelt att tycka om sig själv och inte jaga efter något annat. Läs mer i Sveriges Radio.